toelichting

sluit

$kopvenster1



2005-2006

Thermisch verzinkt staal en gepatineerd koper. Hoogte gevel 11 meter. De onderste tuin bevindt zich op een hoogte van 4 meter boven het straatniveau.

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht.
In uitvoering

Uit het voorstel:
“De naar buiten toe onherkenbare en gesloten verschijning van de in het Lumax-gebouw verzamelde bedrijven heb ik als uitgangspunt voor mijn voorstel genomen. Het beeld (Â…) is samengesteld uit een verzameling op schaal uitgevoerde ommuurde tuinen die aan de hoekgevel van het Lumax-gebouw bevestigd zijn. De tuinen zijn boven elkaar gemonteerd en verspringen onregelmatig tussen de beide gevels. De ommuurde tuinen kunnen gezien worden als metafoor voor de in het gebouw gehuisveste bedrijven. Het zijn autonome cellen die onderling worden verbonden door de regenpijp.

De loop van de bestaande regenpijp is aangepast en gaat nu via een omweg van tuin naar tuin. Hiermee wordt de indruk gewekt dat het hemelwater via de regenpijp de tuinen voedt. Vooral vanwege deze afwijkend gevormde regenpijp heeft het beeld iets weg van een schematische voorstelling van een productieproces. Het is bedoeld als een bescheiden verwijzing naar het industriële verleden van het gebouw. Vanaf de straat ziet men de onderkant van de tuin, de omheining en de planten die hierboven uitgegroeid zijn. De gesloten buitenkant van de tuinen geeft ruimte aan speculatie en wekt nieuwsgierigheid op naar wat er zich zoal achter de schuttingen bevindt.”