toelichting

sluit
“Hotel Transvaal”
2007

Diverse materialen. (meubels)

Inrichting van een tijdelijke hotelkamer in opdracht van stichting OpTrek in de Haagse wijk Transvaal.

De door mij ontworpen hotelkamer is een hommage aan het huis Herzoghstraat 85 te Den Haag en haar lange bewoningsgeschiedenis.

In mijn ontwerp heb ik de opeenvolgende bewoning in herinnering willen roepen via speciaal vormgegeven meubels. Deze meubels zijn samengesteld uit meerdere meubels en vormen hierdoor een verdubbeling of verdriedubbeling van het meubelstuk. Zo heb ik enkele stoelen gemaakt waarop weer andere stoelen lijken te zitten. En verdringen zich bij het ledikant meerdere hoofd- , en voeteneinden om de beste plaats aan het bed. De kleedspiegel heeft zichzelf gespiegeld en bij de eettafel bieden drie tafelbladen tegelijk hun diensten aan. De achterliggende gedachte bij deze meubels is de idee dat de inrichting van het huis door de tijd heen in essentie hetzelfde is gebleven. De vormgeving van de meubels veranderde natuurlijk wel voortdurend maar de eettafel met de eetkamerstoelen hebben bij alle bewoners in de eetkamer gestaan en het tweepersoons bed stond zo goed als zeker altijd tegen dezelfde muur in de ouderslaapkamer.

Wanneer je verschillende foto's van het interieur over elkaar zou leggen die op verschillende momenten in de geschiedenis van het huis genomen zijn, dan zouden daar nieuwe in elkaar versmolten meubels te zien zijn. Meubels die uit meerdere meubels zijn samengesteld maar precies op dezelfde plek in de woning staan. De meubels uit mijn hotelkamer refereren aan dit idee en zijn hiermee een poging de tijd en de geschiedenis van het huis in objecten te vangen.