toelichting

sluit
“Monument Mondriaan”
2015

Staal, aluminium, messing, lak / Steel, aluminium, brass, paint.

Afmeting / Dimensions: 550 x 110 cm. Diameter kralen / Diameter beads: 25 cm.

Opdrachtgever: gemeente Amersfoort / Commissioned by: Municipality of Amersfoort.


Het hekwerk voor het Mondriaanhuis in Amersfoort dient als locatie én drager van het beeld.
Op oude foto’s van de locatie is telkens het hekwerk voor het pand Kortegracht 11 te zien.
De oudste foto die ik van het hekwerk ken, stamt van net na de eeuwwisseling. Daarom is het niet ondenkbaar dat het hekwerk er ook al tijdens Mondriaans vroegste jeugd gestaan heeft. Misschien heeft hij er als kleuter wel eens op gezeten of over het hek gehangen om naar het water in de gracht te kijken.
Mijn beeld is een bescheiden toevoeging aan de omgeving van Kortegracht 11.
Aan enkele horizontale delen van het hekwerk zijn in een speelse losse compositie een aantal kleurige kralen gemonteerd. Doordat dit beeld duidelijke connotaties heeft met een telraam zoals men die kent van kinderspeelgoed of als onderdeel van een ouderwetse box, verwijst het naar de kindertijd en in dit geval naar de kindertijd van Piet Mondriaan. Het verwijst ook naar de voormalige functie van het Mondriaanhuis. Ten tijde van Mondriaans vroegste jeugd was dit een lagere school waar Piets vader hoofdonderwijzer was.

De kralen zijn gekleurd in de drie primaire kleuren plus zwart en wit; voor bijna iedereen herkenbaar als het palet van de latere Mondriaan. Er is één kraal die in kleur afwijkt van de rest. Deze kraal is goudkleurig en heeft een inscriptie in het Nederlands en Engels met de tekst: ‘Op 7 maart 1872 werd de schilder Piet Mondriaan in dit huis aan de Kortegracht 11 geboren. Hij heeft hier tot zijn achtste jaar (1880) gewoond. - The life of Piet Mondriaan began here at 11 Kortegracht on March 7, 1872'.