toelichting

sluit
“Pleisterplaats”
2015

Aluminium (gegoten en gedraaide onderdelen op bewerkte aluminium constructie / Cast and lathe machined aluminum objects on a aluminum construction.

Afmeting tafel / Dimensions table: 200 x 400 x 50cm.

Het kunstwerk maakt deel uit van een fietsroute langs de Limes, de noordgrens van het vroegere Romeinse rijk.

Opdrachtgever gemeente Leiderdorp.

De Limes was in de Romeinse tijd niet alleen een grensweg maar ook een aaneenschakeling van castella met bijbehorende nederzettingen, de vicae. De vicae deden onder meer dienst als pleisterplaatsen voor handelaren en reizigers langs de Limes.
Deze functie wil ik met mijn ontwerp nieuw leven inblazen. Met het idee van de hedendaagse pleisterplaats wordt onze tijd betekenisvol verbonden met de geschiedenis en de vroegere bewoners van de plek.
Een groot deel van de huidige reizigers en bezoekers zijn (fiets)toeristen die een route langs de Limes volgen. Het kunstwerk is een plek en gelegenheid om een tussenstop te maken. Men kan er even zitten om te eten en uit te rusten.

Het kunstwerk bestaat uit een lage rechthoekige tafel die midden in het parkje geplaatst is. Hierop ligt een opengevouwen plattegrond van het Nederlandse deel van de Limes dat nagenoeg de hele tafel bedekt. De Romeinse nederzettingen aan de Limes staan er met hun Romeinse en Nederlandse naam op vermeld en bij Leiderdorp staat ook de aanduiding: 'U bevindt zich hier' (en nu). Op de tafel - of beter op de plattegrond - staat een aantal reconstructies van Romeins en vroeg middeleeuws servies tussen de hedendaagse equivalenten van de Limestoerist.
Historisch aardewerk als een zogenaamde Bolpot, een schaal en een grofwandige schenkkan staan tussen plastic bekertjes en een fietsbidon. Er liggen druiven en brood naast een mok en een broodtrommel.
De Romeinse en vroegmiddeleeuwse objecten die op de tafel staan, zijn reconstructies die gemaakt zijn aan de hand van fragmenten en scherven die ter plekke en in de directe omgeving bij opgravingen gevonden zijn. Het zijn artefacten die door de bewoners uit de Romeinse tijd en de latere bewoners van het gebied gebruikt en achtergelaten zijn. Door deze oude voorwerpen te combineren met voorwerpen van de huidige bewoners en bezoekers, vertellen ze het verhaal van een langdurige periode van cultivering en bewoning van het gebied. Het maakt de lijn naar de aanwezigheid van de vroegste bewoners tastbaar.