toelichting

sluit
“Timetwist”
2015

Staal, hout, lak, glas, elektronica, zandlopers. / Steel, wood, glass, electronics, hourglasses.

Afmeting / Dimensions: 54 x 56 x 100 cm.

Foto's Mike Bink en Jeannette Schols.


Tekst in de catalogus uitgegeven bij de tentoonstelling: 'De loop der dingen' in Kunsthal Kade, Amersfoort. 23 januari - 1 mei 2016.

Timetwist.
De beelden van Frank Halmans gaan over herinneren. Hij speelt een spel met dingen en ideeën. Hij maakt gebruik van alledaagse voorwerpen die hij vindt, zelf maakt of op rommelmarkten koopt en plaatst ze in een context die ze een extra (of andere) betekenis geeft. Vaak gebruikt hij voorwerpen die doen denken aan de jaren zestig, de tijd waarin hij is geboren.
In het werk Timetwist staat letterlijk de tijd stil; de zandlopers zijn horizontaal - atypisch - geplaatst. In deze ruststand zijn de zandlopers klaar met de tijd. Alles staat stil, het biedt tijd voor bespiegeling en contemplatie. De verzuchting 'kon ik de tijd maar even stil zetten' wordt hier werkelijkheid. Maar slechts even blijft deze droomtoestand je gegund. Eens om de twee á drie minuten draait het werk 180 graden om zijn as waardoor de zandlopers worden wakker geschud. Even gaat de tijd verder... en komt dan weer wreed tot stilstand. Een wederkerend, cyclisch proces.
Het werk is een vervolg op het werk Zandloper dat Frank in 2014 maakte. Een zandloperachtige vitrine met daarin een model van een wenteltrap waarop elke twee minuten hetzelfde stof neerdaalt.
Nostalgie is een sterke emotie in het oeuvre van Frank Halmans. Zijn werk is ermee doordrenkt, maar niet op een sentimentele manier. Halmans: 'Ik houd graag vast aan dingen, tegen beter weten in. Wel moet het leven door alles wat ik gebruik zijn heengegaan. Ik ben een archeoloog van het leven. Ik zou graag de ultieme methode tot conserveren vinden, maar uiteindelijk verdwijnt alles toch. Het is vechten tegen de bierkaai. Ironie is dan een goed wapen, anders zou het werk te zwaar worden'.

© Copyright 2016: Judith D. van Meeuwen.