Tussenhuids

06-08-2020

Tussenhuids.

24 augustus tot en met 4 oktober 2020.

Opening 23 augustus 2020.

Frank Halmans, Johan Kuipers Jager, Jet van Oosten, Marie Rosen, Jos van der Sommen en Adelheid de Witte.

In de tentoonstelling Tussenhuids is nieuw werk te zien van 6 kunstenaars afkomstig uit Nederland en België.

Organisatoren Jos van der Sommen (NL) en Johan Kuipers Jager (NL) brengen hun eigen werk samen met dat van Frank Halmans (NL), Adelheid de Witte (B), Jet van Oosten (NL), en Marie Rosen (B) onder de noemer Tussenhuids in de expositieruimte van De Cacaofabriek.
De poëtische titel doet het bestaan van een afstand tussen verschillende huiden vermoeden, een suggestief gebied dat door het aanwezige werk in de tentoonstelling aangestipt wordt. In deze tussenruimte waar juist het onbenoembare een thuis vindt, komen deze kunstenaars elkaar tegen.

De 6 exposerende kunstenaars refereren aan de realiteit en geven hier allen een twist aan. Verbindend element is de referentie aan het surrealisme, al is die bij alle zes op een heel eigen manier. Zo wordt in de schilderijen van Adelheid de Witte de natuurervaring overrompeld door de ondefinieerbare aard van haar landschappen en de unheimische en dreigende sfeer die zij weet te scheppen. De enige verwijzing naar de mens in haar schilderijen zijn de neonachtige lichtbronnen in geometrische vormen die gloeien in het donkere landschap.
Marie Rosen creëert een dromerig universum in kleine nauwkeurig geschilderde ruimtes. De ruimtes zonder ramen hebben ondanks de zuurstokkleurtjes iets beklemmends. Vaak dienen de geschilderde ruimtes als achtergrond bij een portret, consequent statisch en emotieloos geschilderd. Deze portretten doen denken aan oude boekverluchtingen en ex-voto’s. Vorm en achtergrond worden ingezet om de dieptewerking in de schilderijen te suggereren of juist op te heffen in een subtiel spel met schilderkunstige middelen.
Jos van der Sommen tekent en schildert bevreemdende taferelen waarin droom en werkelijkheid letterlijk door elkaar lopen. De wijze waarop we de wereld om ons heen duiden wordt door Van der Sommen ontrafelt en de elementen die overblijven worden op nieuwe manieren vervlochten in zijn werk. Van der Sommen put voornamelijk uit eigen registraties, schetsen en aantekeningen van momenten die hij zelf aantreft.
Frank Halmans maakt van alledaagse beelden iets uitzonderlijks. Wat op het eerste gezicht huiselijk en herkenbaar aandoet, blijkt in tweede instantie niet functioneel en eigenaardig. Hij maakt gebruik van alledaagse voorwerpen die hij vindt, zelf maakt of op rommelmarkten koopt en vervormt deze voorwerpen tot ze een andere betekenis hebben.
Jet van Oosten maakt voorwerpen die een associatie oproepen met dagelijkse ‘dingen’. Door haar materiaalgebruik en spel met formaat worden ‘de dingen’ uit de dagelijkse realiteit getild. De composities van kleuren en vormen zijn vaak niet meer terug te leiden tot een figuratieve oorsprong, abstracte vormen groeien en stapelen zich op tot een werk voltooid is. Toch zijn sommige werken wel suggestief. De slappe gereedschappen in grijs en huidtinten in het werk Tools (2019/2020) doen vermoeden dat ze te gebruiken zijn, maar ook hier werken ze enkel voor het oog.
Johan Kuipers Jager laat abstracte schilderijen zien waarbij op subtiele wijze de huid van het schilderij spreekt, ze glanst of is juist dof, rimpelt zacht of golft sensueel. Verder zijn er portretten van zijn hand, realistisch geschilderd in tonale kleuren. De portretten zijn bedekt door een fijnmazig geschilderd patroon in een contrasterende kleur dat werkt als een gelijkmatig craquelé.
Teksten: Manus Groenen.

Het werk van Marie Rosen en Adelheid de Witte is voor het eerst te zien in Nederland.

Openingstijden: elke dag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.