Overall

10-07-2011

Update
OVERALL
Wie over de Provincialeweg van gemeente Leiderdorp rijdt, zal in het landschap honderden overalls zien opbollen. Kunstenaar Frank Halmans verbeeldt hiermee de confrontatie tussen stad en platteland. Het unieke en tijdelijke kunstwerk is het derde project van Utopisch Nest.
Een kustwerk in de openbare ruimte is niet van de een op andere dag te realiseren. En als het dan ook nog gaat om een kunstwerk dat maar liefst 218 piketpalen en 800 meter staalkabel tot waslijn laat dienen voor 1200 overalls, dan is dat zeker niet eenvoudig. Tegelijkertijd is dat precies waar het werk van beeldhouwer Frank Halmans over gaat: het spanningsveld tussen stedelijk gebied en platteland gaat voor een groot deel om het indelen van het landschap. Dankzij de gemeente Leiderdorp, boer Den Hollander en de drie kunstinstellingen achter Utopisch Nest kon Halmans hier zijn werk realiseren.


Platteland als podium én inspiratiebron
Vanaf half juni zal het werk te zien zijn. Het werk, dat OVERALL heet, is Halmans” reactie op de theaterserie Platteland als Podium van Veenfabriek. Dit muziektheaterensemble speelt in dezelfde periode de voorstelling Moes op volkstuincomplex Ons Buiten.


Utopisch nest
Utopisch Nest is een duurzame en unieke samenwerking tussen Scheltema, De Veenfabriek en Museum De Lakenhal in Leiden. Kunstenaars en wetenschappers reageren samen op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of De Lakenhal. Deze avontuurlijke samenwerkingen zijn onderdeel van een zoektocht naar vernieuwingen in de culturele sector en worden daarom gepresenteerd onder de titel: “Er broeit iets in Leiden”. Of in dit geval: “Er broeit iets in Leiderdorp”.

Meer informatie:

Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel, 28-32, Leiden, www.lakenhal.nl
Scheltema voor actuele kunst, Marktsteeg 1 , Leiden, www.scheltema.nu
Veenfabriek, Marktsteeg 1, Leiden, www.veenfabriek.nl


Utopisch Nest komt tot stand dankzij financiële steun van de Mondriaan Stichting en Stichting Doen.