Mathijs Smit, Amsterdams Stadsblad, 23 april 1997.
Westerpark heeft er een UFO bij
Op het Van Limburg Stirumplein in de Staatsliedenbuurt wordt al enkele weken aan een vreemde constructie gewerkt. Inmiddels is de bouw zover gevorderd dat een nieuw model tramhokje te herkennen is. De halte heeft nog het meest weg van een enorme vliegende schotel die midden op het plein is geland.
Onder deze UFO staan twee halfronde, betegelde bankjes. Tussen de banken en de schotel zijn plexiglazen gemonteerd waarachter drie plantjes in potten staan. De flora blijkt bij nadere beschouwing van brons te zijn. 's Avonds is de schotel verlicht. Als er na zonsondergang mensen onder staan, lijkt de constructie, met de plantjes achter de ramen, nog het meest op een openlucht-huiskamer. Alleen het televisietoestel ontbreekt.
Het afwijkende, nieuwe model tramhuisje blijkt geplaatst door het Stadsdeel Westerpark, en ontworpen door de Utrechtse kunstenaar Frank Halmans. Woordvoerster van het Stadsdel J. Kriekenbeek: 'Het tramhok is bedoeld als functioneel kunstwerk, waaronder mensen gemakkelijk met elkaar in contact kunnen komen. De halte moet bewerkstelligen dat het plein een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners wordt'.
Het bouwsel aan de overkant van de trambaan dient hetzelfde doel: een grote, ronde reclamezuil waaromheen een betegelde bank loopt, die aan de zijde van de halte wordt onderbroken door een verhoging. Het is de bedoeling van de kunstenaar dat de verhoging gaat funstioneren als een kansel, van waaraf iedereen zijn of haar visie wereldkundig kan maken.
'Deze zeepkist herinnert aan het roerige verleden van de wijk. Ooit een van de beruchtste krakersbuurten van Nederland', zegt ontwerper Halmans.
Veel buurtbewoners hebben hun wortels in de actiebeweging. Halmans verwacht overigens niet dat er veel gebruik van het katheder gemaakt zal worden. 'Maar ook een leeg spreekgestoelte wekt spanning op. Hier gaat nog iets gebeuren, dadelijk komt er iets...'.
Er bestaan plannen om het kunstwerk feestelijk te openen, waarbij dichters uit de wijk uitgenodigd zullen worden gedichten over de buurt ten gehore te brengen. De officiele opening van de halte zal waarschijnlijk pas eind juni plaatsvinden.
Maar dat zal de buurtbewoners een zorg zijn. Die maken er al volop gebruik van. En zij zijn er redelijk tevreden mee. M. van der Wal woont in een van de straten die uitkomen op het plein en vindt het aardig dat de deelraad extra aandacht aan het straatmeubilair besteedt. 'De bouw van het tramhok heeft weliswaar te lang geduurd, maar dit ding springt er tenminste uit tussen al die eenvormige tramhuisjes'.