Een uitgave van Stichting Biesieklette ter gelegenheid van het twintigjarige jubileum
Hans Oerlemans over mijn beheerderruimte in het jubileumboek: ‘Zeker weten dat je fiets er nog staat!’
Berenboot aan het Buitenhof
De stalling aan het Buitenhof van de hand van kunstenaar Frank Halmans geldt als een soort voorgerecht van de hoofdmaaltijd 'Fiets en Stal'. In 1998 werkten Biesieklette en Stroom hcbk voor het eerst samen bij een spoedeisend project. In recordtempo (drie maanden) moest een stijlvolle stalling worden gerealiseerd aan het Buitenhof, ter vervanging van de stalling Groenmarkt die ging sluiten wegens de sloop van de raadzaal. Frank Halmans kwam met een ontwerp dat onmiddellijk op veel sympathie kon rekenen.
De beheerder bewoont een vriendelijk ogend huisje dat enigszins lijkt op een scheepskajuit. Vandaar wellicht de bijnaam Berenboot. Het ingetogen houten bouwwerk voegt zich goed in de monumentale omgeving met onder meer de beroemde kiosk van H.P. Berlage. Aanvankelijk stond het huisje bij de studio van Radio West, later midden op het plein ter hoogte van McDonald's.
Aanvankelijk zou Biesieklette slechts tijdelijk aanwezig zijn op het Buitenhof. Zodra de kelderstalling aan de Groenmarkt gereed was, moest het Buitenhof sluiten. Gezien het enorme succes (65.000 klanten per jaar) pleitte Biesieklette voor handhaving (...)